• 1 z 7
 

Káva India Monsooned Malabar

3 hodnocení
 

V šálku je Monsooned Malabar spíše jemnějšího charakteru. Na espressu vytvoří krásnou, hustou cremu ze které se line kakaovo - oříškové aroma. Stejně jako “obyčejná” indická arabika, je i tato káva jen mírně hořká s nepříliš vysokým tělem a minimální kyselostí.

149 Kč
Výrobce APe Pražírna a balírna
Stránky výrobce prazirna-kavy.cz
Kategorie Čerstvá káva
Záruka Dle data spotřeby
Zvolte variantu
Káva India Monsooned Malabar Kód produktu 214/ZRN Mletí: Zrnková - nemletá káva Skladem 149 Kč
   
Káva India Monsooned Malabar Kód produktu 214/VEL Mletí: Velmi jemně mletá - do džezvy Skladem 149 Kč
   
Káva India Monsooned Malabar Kód produktu 214/JEM Mletí: Jemně mletá - český “turek” Skladem 149 Kč
   
Káva India Monsooned Malabar Kód produktu 214/STR Mletí: Středně-jemně mletá - pro pákové kávovary, aeropress či vacuum pot Skladem 149 Kč
   
Káva India Monsooned Malabar Kód produktu 214/STR2 Mletí: Středně mletá káva - do většiny automatických kávovarů a překapávačů Skladem 149 Kč
   
Káva India Monsooned Malabar Kód produktu 214/STR3 Mletí: Středně-hrubě mletá káva - do mokka konvičky, na filtr, i pro chemex Skladem 149 Kč
   
Káva India Monsooned Malabar Kód produktu 214/HRU Mletí: Hrubě mletá káva - pro french press či cupping Skladem 149 Kč
   
 

Nově Vám přinášíme další kávovou specialitu – unikátní indickou arabiku, takzvaný „Klenot Indie". India Monsooned Malabar. Tato káva je jednou z několika málo druhů, které jsou zpracovány jiným způsobem než je obvyklé a to z ní dělá velmi ceněnou zvláštnost z pobřežní oblasti Malabar.

Ojedinělá a nevšední je závěrečná fáze při zpracování zrn, která u žádné jiné kávy neprobíhá. Ve chvíli, kdy jsou zrnka již zbavena dužiny, očištěna a mohla by být balena do pytlů a exportována, přichází na řadu “monzunování”. To probíhá uskladněním kávy v otevřených skladech, kde vane mořský vánek a hlavně proudí vlhký “monzunový vzduch”. Pytle se zrny leží ve skladu přibližně 3-4 měsíce, během kterých je na ně pečlivě dohlíženo a jsou pravidelně kontrolovány a přehazovány kvůli regulaci vlhkosti. Po uplynutí této doby se zrna z pytlů opět vysypou, jsou opět kontrolována, nechají se vyschnout od přebytečné vlhkosti, vyleští se a až nyní jsou balena pro vývoz.

Jak tento zvláštní postup vznikl a proč se káva vystavuje na vlhký vzduch? Dříve, když byla káva do Evropy dopravována na starých dřevěných lodích, ve kterých cesta trvala několik měsíců, byla zrna vystavena podobným podmínkám. Během cesty se barva zrn změnila ze světle zelené na žlutou, ale největší změna proběhla v chuti kávy - téměř zmizela kyselost a to bylo u evropských konzumentů velmi kladně hodnoceno.

Jak se postupem času zkracovala doba dopravy a zdokonalilo balení zrn, tak se monzunová káva stávala méně a méně dostupnou - přestože pro své vlastnosi byla stále velmi žádaná. Pro uspokojení poptávky po monzunové kávě bylo zapotřebí nějak napodobit podmínky, kterým byla vystavena při dlouhých plavbách… Pobřeží Malabar, které neustále podléhá působení monzunových větrů, se tedy zdálo jako ideální místo pro výstavbu otevřených skladů a následné “monzunování” kávy, která je dovážena z vyšších pěstitelských oblastí.

V šálku je Monsooned Malabar spíše jemnějšího charakteru. Na espressu vytvoří krásnou, hustou cremu ze které se line kakaovo - oříškové aroma. Stejně jako “obyčejná” indická arabika, je i tato káva jen mírně hořká s nepříliš vysokým tělem a minimální kyselostí. Vyniká jemnou vyváženou chutí s oříškovým či mandlovým nádechem a příjemnou mírnou dochutí… Ideální káva např. pro večerní posezení, kdy už nepotřebujete silnou kávu, ale naopak máte čas a klid na to si kávu opravdu pomalu vychutnat.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.