Čerstvost kávy

Čerstvost naší kávy

Čím dál častěji se nás ptáte na čerstvost nebo přímo datum pražení námi nabízených káv. To je samozřejmě dobře, protože kromě kvality kávových zrn a jejich správného upražení, je právě interval mezi upražením a zpracováním jedním z nejdůležitějších faktorů, který rozhoduje o kvalitě výsledného nápoje. V následujících řádcích se Vám pokusíme přiblížit, jak probíhá pražení, skladování a balení kávy v naší pražírně.
 

Obecně se dá říci, že v okamžiku balení jsou naše kávy upražené pár hodin až jeden týden. Vždy upražíme zhruba 5 kg od jednoho druhu. Poté záleží na okolnostech, za jak dlouho toto množství zpracujeme - nejdéle je to zmiňovaný jeden týden, ale spíše méně. Nejprodávanější druhy arabik jako je brazilský Santos, Colombia Excelso, Etiopie či Guatemala se dopražují téměř každý den. Kávy se často balí ještě “vlažné” a k Vám se tedy dostanou v tu nejlepší chvíli – cca 3. den po upražení. V prvních třech dnech totiž pražená káva stále uvolňuje nemalé množství oxidu uhličitého. Je jí tedy nutné po tuto dobu nechat tzv. „vydýchat“. To je také hlavní důvod, proč kávu balíme do sáčků s jednosměrným ventilem. Uvolňující se oxid uhličitý může ze sáčku libovolně unikat ven, ale dovnitř ke kávě se nedostane žádný kyslík zvenku.
 

Kávy ze stejné šarže používáme i pro velkoobchodní objednávky (pokud není potřeba větší množství než cca 5 Kg od jednoho druhu - poté se káva praží přímo na objednávku). A v neposlední řadě také pro míchání espresso směsí. I proto se všechny kávy zpracovávají velmi rychle a žádná neleží upražená delší dobu. Oblíbené druhy se tedy dopražují několikrát do týdne.
 

Na našich obalech zatím nenajdete informaci o datu pražení Vaší kávy, ale nad svárem sáčku lze nalézt datum minimální trvanlivosti kávy, které dáváme vždy 1 rok od zabalení (samozřejmě to je na zpracování kávy opravdu dlouho. Nicméně správně zabalená a uskladněná káva se téměř nemá jak zkazit a je stále použitelná i po dlouhé době. Požitek z ní již, ale bude minimální…). Datum pražení našich káv je tedy orientačně týden a méně od data na obalu minus 1 rok.
 

Snažíme se i velkoodběratele - prodejce naší kávy instruovat k tomu, aby kávu odebírali spíše v menším množství a častěji. Většina prodejců se tím řídí, ale není tomu tak vždy. K naší značné nelibosti se tak můžete výjimečně setkat s kávou odleželou i několik měsíců…Bohužel není v našich silách tomuto úplně předejít. Pokud ale chcete, určitě naznačte svému prodejci, aby kladl na čerstvost kávy ve svém obchodě větší důraz.
 

Vzhled a vůně zrníček - snadný indikátor čerstvosti

Až na výjimky pražíme kávu na stupeň nazvaný Full City+. Nachází se přibližně ve 2/3 stupnice pražení. Při tomto stylu pražení jsou čerstvá zrnka po vysypání z bubnu pražičky plně hnědá a matná. Jejich vůně je sladce čokoládová. Časem mohou zevnitř zrna na jeho povrch začít vystupovat oleje a káva začne být lesklá a mastná. Je potřeba rozlišit, zda je to přirozená vlastnost té které kávy a nebo káva již stárne. Nejlépe to posoudíte čichem. Pokud má káva stále příjemné čokoládovo kakaové aroma, mělo by být vše v pořádku. Pokuste se ale kávu začít rychleji spotřebovávat. Jestliže ale v kávě cítíte něco nepříjemného, v tom horším případě i žluklost či kyselost, kávu rozhodně nepijte. Káva je již stará nebo byla špatně skladována. Máte-li kávu doma již déle, je třeba ji vyhodit. Jedná-li se o nově zakoupenou kávu, určitě ji reklamujte u svého prodejce.
 

Lesklá zrnka jsou sice na pohled lákavá a často je tak vidíme i na různých kávových obrázcích a v reklamách, ale čerstvě pražená káva se v naprosté většině případů neleskne. Výjimkou je například velmi tmavě pražená káva, která je mastná již při vysypání z pražičky. Toto je bohužel stále poměrně hojně rozšířený mýtus a nejednou jsme se setkali s tím, že nám bylo vyčteno, že se naše káva tak pěkně neleskne. Ne, opravdu neleskne. Proto se snažíme svým zákazníkům vysvětlit, že čerstvá káva z pražírny APe je matná káva …


Děkujeme Vám za pozornost. A pokud Vás napadají ještě nějaké další otázky, prosíme kontaktujte nás například na info@apecafe.cz


Autor textu: Karel Pejšek ml. , Kontrola a stylistická úprava: Zuzana Válková - Kávový trenér

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.