Popis
Země původu: Nikaragua
Region: Variace regionů
Nadmořská výška: 1.200m n.m.
Zpracování: Prané/mokré
Odrůda: Bourbon, Catuai, Caturra
Producent: Variace farmářů z regionu
Stupeň pražení: Full city +
Bio certifikace: CZ-BIO-003
Nikaragua sice není nejznámějším producentem středoamerické kávy, ale má velký potenciál. Země je známá jako země „los lagos y los volcanes“ (jezer a sopek) a má mnoho „kaps“ na pěstování kávy, o kterých málokdo slyšel nebo je viděl.
Mnoho producentů kávy v Nikaragui je dnes podporováno družstvy, která poskytují širokou škálu služeb, podpory a příležitostí. Jak je vidět na výhře „El Acuerdo de las Tunas“, kde 3 000 dělníků bez půdy získalo práva na půdu, kolektivní akce farmářů může být mnohem efektivnější při prosazování rozsáhlých změn než obhajoba jednotlivých farmářů.
Jedná se o kávu pěstovanou dle BIO standardů bez jakýchkoliv pesticidů a chemických hnojiv. Pochází z družstva malých farmářů (z nichž 30 % jsou ženy) v horách severní Nikaraguy, které pracuje na zlepšení zemědělských postupů s cílem produkovat produkt vyšší kvality. Prostřednictvím družstva jsou nabízeny vzdělávací programy a možnosti financování ekonomické diverzifikace spolu s výzkumem v oblasti vyvíjení strategií pro boj s genderovou nerovností a zabezpečením plodin.
Družstva a sdružení farmářů v Nikaragui zahrnují velké procento producentů kávy v zemi a berou svůj osud do vlastních rukou. Tím, že kladou velký důraz na kvalitu a zaměřují se na mezinárodní specializovaný kávový průmysl, družstva a sdružení farmářů pomáhají svým členům získat vliv a dovoz, který, doufejme, přinese dostatečný zisk, který umožní farmářům pokračovat ve zlepšování a investovat do svých farem a jejich hospodářství.
Označení SHG označují nadmořskou výšku jako Strictly High Grown. Káva SHG je obecně ceněna jako zrnko vyšší kvality, kvůli pomalému zrání zrna ve vyšších a chladnějších oblastech.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.