Popis
Mexico Ojo de Agua (CoE score 87.57/100)
Země původu: Mexiko
Region: Pahuatitan, Huitzilan de Serdán, Puebla
Nadmořská výška: 1.100 - 1.130 m n.m.
Zpracování: Prané/mokré
Odrůda: Marsellesa
Producent: Sandra Elizabeth Romero Andablo, farma Ojo de Agua
Sklizeň: 2022
Cup of Excellence místo: 26 z 30
Stupeň pražení: Full city +
Nedaleko obce Pahuatitan se nachází malá farma Ojo de Agua, jejíž název je odvozen od minerálního pramene, který vyvěrá v dané oblasti. Farma má rozlohu 1,5 ha v nadmořské výšce 1.100 m n.m. Jsou zde vysazeny certifikované kávovníky odrůdy Marsellesa (hybrid odrůd Sarchimor x Caturra), které jsou známé svou vysokou kvalitou v šálku a velkou odolností vůči venkovním jevům. Tato malá kávová plantáž, produkuje kávu již několik let, i přesto se zde každým rokem vysazují nové kávovníky. Odrůda Marsellesa se zde pěstuje už šestým rokem, z toho 4. rok plodí vysoce kvalitní zrna. Období sklizně začíná v prosinci a končí v dubnu, za nejdůležitější se považují měsíce leden, únor a březen. Tím, že je káva sklizena uprostřed sklizňového období (tzn. v jejím nejlepším rozkvětu), je považována za výběrovou. Kávové třešně se sklízejí ručně a následně projdou mokrým procesem zpracování.
Plantáž má certifikaci fair trade a rozmanitou biodiverzitu. Společně s kávou zde rostou pomeranče, mandarinky, banány, zapoty, guávy a původní druhy stromů.
Farmářka Sandra Elizabeth Romero Andablo se se svou kávou Ojo de Agua umístila na 26. místě v prestižní soutěži Cup of Excellence Mexico 2022. Je to její první umístění v této soutěži s hodnocením 87.57 bodů ze 100, a doufá, že tímto inspiruje i jiné ženy v oboru, aby se zdokonalovaly v odvětví agrikultury.
Cup of Excellence je nejprestižnější soutěž a aukce vysoce kvalitních káv. Úroveň kontroly, kterou kávy musejí podstoupit v Cup of Excellence nemá v oboru výběrové kávy soupeře. Každý rok jsou předloženy k posouzení tisíce káv, vítězné kávy se pak prodávají ve světových online aukcích za prémiové ceny. Většina výtěžku z aukce jde přímo farmářům. Cup of Excellence je průkopníkem integrity a transparentnosti v kávovém průmyslu a určuje hodnotu vítězných káv. Každý vzorek vstupující do soutěžního procesu má přiděleno číslo, které zná pouze auditor, všichni členové poroty pak ochutnávají kávy poslepu. Každá káva je během celého procesu dokumentována, tím pádem lze dohledat původ vítězné kávy až k farmě a jejímu přesnému micro-lotu.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.