Káva měsíce DUBEN 2024

Vyzkoušejte harmonické spojení síly a jemnosti ve vyvážené směsi dvou indických Arabik – Espresso India Blend

Indická káva:
Indie je zemí bohatou na kulturu a historii a má mnoho kouzelných stránek, které lákají jak cestovatele, tak milovníky kávy z celého světa. Indická káva nabízí jedinečný chuťový zážitek a její historie sahá až do 17.století, kdy byly první kávové sazenice přivezeny do země holandskými a arabskými obchodníky. Indie se díky tomu stala jedním z velmi významných světových producentů kvalitní kávy.

 

mailchimp-headerfooter_2

Regiony pěstování:

V Indii se nachází hned několik pro kávu významných regionů, z nichž každý přináší své specifické a unikátní kávové profily. Mezi hlavní státy, kde se pěstuje většina indické kávy patří Karnataka, Kerala a Tamil Nadu. Tyto oblasti jsou známé rozsáhlými kávovými plantážemi, které produkují širokou škálu kávových odrůd od Arabiky po Robustu.

Nejvýznamnější odrůdy indické kávy:
Chikmagalur - tento region produkuje kvalitní arabiku s jemnými tóny ovoce a květin
Coorg - kávovníky v této oblasti rostou ve stínu horských lesů, což jim dodává zvláštní chuťový profil s nádechem koření a ořechů
Malabar – region v indickém státě Kerala je známý kávou, která prochází unikátním procesem fermentace během období monzunu, což dodává kávě chuť s nádechem dřeva a koření a s minimem kyselosti
Wayanad - Wayanad je dalším významným regionem pro pěstování kávy, známým svou bohatou a plnou Arabikou s jemnou kyselostí

Káva a kultura:
V indické kultuře má káva důležité místo, protože je nejen oblíbeným nápojem, který je často podáván hostům, ale zároveň se pro mnoho lidí stala každodenním rituálem. Tradiční příprava indické kávy většinou spočívá v jejím míchání s kořeněnými směsmi a mlékem, což z ní vytváří bohatý a aromatičtější nápoj.

 

Espresso India Blend je směs dvou oblíbených indických Arabik – monzunový Malabar a Plantation A. Všálku je tato směs krásně krémová, chuťově vyvážená, nepříliš kyselá, voní po kakau a její dochuť se ztrácí v čokoládě. V chuti této kávy můžete nalézt cedr, vanilku a mandle.

mailchimp-headerfooter_3

Monsooned Malabar:
Jednou z nejznámějších odrůd indické kávy je již zmíněná odrůda zvaná Monsooned Malabar, která pochází z regionu Malabar a prochází unikátním procesem fermentace během období monzunu, což jí dává jedinečnou chuť s nádechem koření a dřeva.
Vzhledem k tomu, že dříve se káva dopravovala do Evropy starými dřevěnými loďmi a cesta trvala i několik měsíců, byla zrna během přepravy vystavována vlhkému monzunovému vzduchu a mořským větrům. To mělo velmi významný vliv na chuť a charakter kávových zrn, která změnila svou barvu ze zelené na žlutou a největší změnou prošla chuť kávy, ze které téměř zmizela kyselost.

Vzhledem k postupnému zdokonalování balení zrn a zkracováním doby přepravy zrn se tato monzunová káva stávala méně dostupnou, přestože byla velmi žádaná a bylo proto zapotřebí nějak napodobit podmínky, kterým dříve bývala během dlouhých cest vystavována.
Začala se tedy zpracovávat jinak, než je obvyklé a při závěrečné fázi zpracování zrn prochází takzvaným “monzunováním”. “Monzunování” probíhá tak, že po očištění zrn se káva místo zabalení a exportu uskladní na tři až čtyři měsíce v otevřených skladech v pobřežní oblasti Malabar. V této oblasti proudí vlhký monzunový vzduch, který působí na uskladněná zrna a simuluje tak podmínky, kterým byla kávová zrna vystavována během dlouhých plaveb a činí z této indické arabiky takzvaný „Klenot Indie".

Plantation A:
V Indii je možné najít mnoho různých druhů a jakostí káv. Ty nejlepší místní Arabiky se označují jako Plantation A (či jen Planta A). Indie Plantation A se stala symbolem excelence a tradice v oblasti kávového pěstování. Její historie je spojena s bohatými tradicemi a také prací lidí, kteří se neúnavně věnují kultivaci této vysoce ceněné plodiny.
Indie Plantation je známá svou vysokou kvalitou kávy. Plantáže v Indii jsou často umístěny ve vysokých nadmořských výškách, což poskytuje ideální podmínky pro pěstování kávovníku Arabika, který je známý svou jemnou chutí a složitým aroma. Přísné standardy péče o plodiny a zpracování kávy zaručují, že Indie Plantation produkuje špičkovou kávu, která je vyhledávána po celém světě. V chuti této kávy můžete nalézt bílé hrozny, hrušky a růži.

 

Tuto lahodnou směs můžete ochutnat ZDE.