Kávové pojmy


Příklad pojmenování stupňů pražení

1
Light cinnamon 196 Cjasně světle hnědé zrno s výrazně kyselými tóny

5
New England 205 Csvětle hnědé zbarvení zrna se slabší kyselou příchutí, nastává první pukání

4

American, Light City 210 Cmírně tmavší světlé zbarvení, lsadší chuť, končí první pukání

City Plus, Medium 219 Cstředě hnědá zrna, lze ucítít shluk chutí

Full City 225 Cstředně hnědé zabarvení, na povrchu zrn se objevují oleje, nabávají hořkosladkých tónů chuti

Lighr French, Viennese  230 C - tmavší hnědé zbarvení s oleji na povrchu, hořkost zintenzivňuje, mírně sladká s karamelovými tóny a ztrácí kyselost

French 240 Czrna tmavě hnědá, viditelné oleje na povrchu, mírně spálené tóny

Italian 245 Czrna již velmi tmavě hnědá, jsou cítís spálené tóny, je bez kyselosti

Spanish 250 Cvelmi tvavá zrna, téměř černá, chuť hořká ,spálená, prázdná

 

Hodnocení barvy zelených kávových zrn. 

green, new crop -  zelený, čerstvý sběr

light green - světle zelená

lightish to greenish - světlá až nazelenalá

yellow colour corn -  žlutá barva zrna

uneven colour corn - nevyrovnaná barva zrna

green to greenish colour - zelená až nazelenalá barva zrna

lightish světlá

light colour corn - světlá barva zrna

lightish to yellowish - žlutá až nažloutlá

yellowish corn - nažloutlé zrno

 

Klasifikace obchodních vlastností pražených kávovníkových zrn

fine roastjemné pražení

good to fine roast - dobré až stření pražení

good roast - dobré pražení

fair roast uspokojivé pražení

poor roast - špatné pražení

 

Obvyklé názvy jednostlivých stupňů pražení

skořicové pražení -  velmi světlé, hůře stravitelné pro žaludek

městské pražení - přijatelné světlejší zabarvení zrn, oblíbené např . v Německu

úplné městské pražení - mírně tmavé, obvykle velmi výrazné, odpovídá francouzské chuti

pražení espresso - poměrně silné, tmavé, oblíbené v Itálii

dvojité francouzské pražení - téměř spálené, tmavé, občas se vyskytuje v Americe