Domácí příprava kávy, díl 3. – Dripper a jeho historie V tomto díle si představíme zástupce překapávaných káv (v angličtině pour-over coffee; doslova „přelitá káva“), a to dripper. I přes svoji zdánlivou jednoduchost vyžaduje určité postupy, teprve díky kterým docílíte skvělé kávy. Oproti klasickým elektrickým překapávačům vás drippery nejen vyjdou mnohem levněji, ale především u nich můžete ovlivnit spoustu proměnných a připravit si tak šálek podle sebe. Levné elektrické překapávače js...
Blog o kávě
French press je zřejmě nejrozšířenější alternativou přípravy kávy v Česku a díky své jednoduchosti a nenáročnosti má spoustu příznivců po celém světě. Poprvé vznikl nejspíš improvizovaně ve Francii, kdy bylo k odfiltrování sedliny používáno kovové sítko nebo sýrařské plátno tyčkou stlačené ke dnu. Patentovat první french press si nechali roku 1852 Francouzi Mayer a Delforge, ale přístroj, jaký známe dnes, se objevil až o sto roků později, kdy si ho nechal zaregistrovat švýcarský podnikatel Fali...
Domácí příprava kávy, díl 1. - Voda Ať už jste zvyklí dát si ranní vzpruhu cestou do práce díky „to go“ kelímku z vaší oblíbené kavárny, anebo si radši zajdete až v odpoledním klidu sednout ke kávě s přáteli či kolegy, v každém případě starost a péče o váš nápoj připadá na obsluhujícího baristu. Pokud jste se ale rozhodli, že si chcete připravit skvělý šálek i doma, jen zatím nevíte jak, jste tu správně. Způsobů, jak si připravit kávu, je několik a v tomto seriálu vám představíme ty ne...
V dnešním článku si povíme něco málo o procesu, který vám ze zelených škrobových zrnek vytvoří pochutinu potřebnou pro přípravu našeho oblíbeného nápoje – kávy. Pokud byste si chtěli připravit nápoj z nenapražených zrnek, výsledek by byl podobný spíše hrachové polévce s energizujícím účinkem, protože zrna v syrovém stavu svou chutí připomínají trávu nebo syrové luštěniny a obdobně i voní. Proto je nezbytné, aby zrna prošla procesem pražení. Kdy došlo k prvnímu napražení je předmětem legend – n...
Hodí se na espresso víc jednodruhová káva nebo spíš směs několika druhů? I tuhle otázku dostávám často. A odpověď je úplně jednoduchá - záleží na tom, co chutná právě vám. :) Chcete-li, aby každé vaše espresso bylo jedinečné, zkuste jednodruhovou arabiku, snadno rozlišíte chutě různých káv. Žádná nebude stejná - výrazně ovocná káva z Etiopie a třeba jemná a čokoládově zemitá káva z Indonésie jsou jako noc a den, tak moc jsou rozdílné. Pro plnější espresso jaké znáte z kaváren, ...
Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem