Slovník pojmů
AA
Velká písmena jsou indikátory velikosti kávových zrn
Alajuela
Obchodní název kávy lepší kvality původem z Kostariky.
Altura
Španělsky ´výška´, označení pro kávu která byla vypěstována v horách nebo vyšších nadmořských výškách.
Ankola
Zřídka používaný název pro kávu Arabica ze severní Sumatry.
Antigua
Obchodní jméno pro jednu z nájznámějších Guatemalských káv, z údolí obklobující bývalé hlavní město Antigua.
Arabian Mocha
Káva pocházející z jihozápadního okraje Arabského polostrova, na hranici s Červeným mořem, z hornatého regionu dnešního Jemenu. Nejstarší kultivovaná káva na světě, specifická svým plnou chutí a zřetelnou, vínovou kyselostí.
Arusha
Poddruh kávovníku Typica/Bourbon nejčastěji se vyskytující v Tanzánii a na Papui-Nové Guineji.
Bani
Obchodní název pro dobrou kávu z Dominikánské Republiky, která má nízkou kyselost.
Barahona
Obchodní název pro kávu z jihozápadu Dominikánské Republiky. Barahona je mnohými považována za nejlepší kávu Dominikánské Republiky.
Blend
Mix dvou nebo více káv které mají původ v jedné oblasti.
Bourbon
Druh kávy arabika
Bourbon
Botanická odrůda kávy Arabica. Odrůda Bourbon se poprvé objevila na ostrově Bourbon, nyní Reunion. Některé z nejlepších latinsko-amerických káv jsou z rodu Bourbon.
Bugishu
Obchodní název pro kávu Arabica ze svahů hory Elgon v Ugandě. Považováno za neljepší Ugandskou kávu.
Caracas
Kategorie kávy pocházející z Venezuely, slušná až ekcelentní svou kvalitou.
Celebes
Dřívější název pro Sulawesi, kávu jednotného původu z ostrova Sulawesi v Indonésii. Většinou pochází z Torajy nebo Kalossi, což jsou úrodné regiony v jihovýchodních výšinách. Nejlépší kvality jsou rozpoznatelné plnou chutí a mohutnou kyselostí. Horší…
Cibao
Obchodní název pro dobrou kávu s nízkou kyselostí z Dominikánské republiky.
Coatepec
Obchodní název pro uznávanou kávu zpracovanou mokrou metodou, pěstovanou na severních svazích centrálního pohoří ve státě Veracruz v Mexiku.
Cobán
Obchodní název pro vysoce ceněnou kávu pěstovanou ve vyšších polohách severní a střední Guatemaly.
Coffea Arabica
Dřívě pěstovaná odrůda kávovníku I nyní nejvíce pěstovaná. Představuje zhruba 70% světové produkce kávy a je výrazně kvalitnější než ostatní komerční odrůdy Coffea canephora nebo Robusta. Všechny ušlechtilé, speciální a oblíbené kávy pocházejí…
Coffea Canephora
Robusta. Současně jediný významný konkurent pěstované coffea arabica. Robusta představuje asi 30% světové produkce kávy. Je to kávovník rostoucí v nižších polohách, úroda je vyšší, produkuje kávu s plným tělem ale méně výrazná,…
Costa Rica
Kostarické kávy (San Marcos de Tarrazu, Tres Rios, Heredi, Alajuela) vynikají plným tělem a čistou aciditou a tím jsou nejoceňovanějšími kávami Střední Ameriky.
Cúcuta
Obchodní název pro kávu která se pěstovanou v Severovýchodní Kolumbii, často přepravovanou přes Maracaiobo ve Venezuele.
Djimah
Káva z Etiopie. Vymývaná Djimah může být výborná káva s nízkou aciditou. Djimah je méně často zpracovaný suchou metodou a vyniká divokou chutí a obvykle se neprodává jako speciální káva.
Djimah
Káva z Etiopie. Praná Djimah může být skvělá s nízkou aciditou. Djimah zpracovaná mokrou metodou je méně acidní káva vynikající divokou chuťovou charakteristikou a není prodávána jako speciální káva.
Dominican Republic
Káva z Dominikánské republiky. Pěstovaná ve vyšších polohách je přirozeně bohatá v chute i aciditě s klasickým charakterem karibské oblasti. Dominikánská káva pěstovaná v nížinách je jemnější a má menší aciditu.