Slovník pojmů

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T Ú V W Y Z

AA

Velká písmena jsou indikátory velikosti kávových zrn

Alajuela

Obchodní název kávy lepší kvality původem z Kostariky.

Altura

Španělsky ´výška´, označení pro kávu která byla vypěstována v horách nebo vyšších nadmořských výškách.

Ankola

Zřídka používaný název pro kávu Arabica ze severní Sumatry.

Antigua

Obchodní jméno pro jednu z nájznámějších Guatemalských káv, z údolí obklobující bývalé hlavní město Antigua.

Arabian Mocha

Káva pocházející z jihozápadního okraje Arabského polostrova, na hranici s Červeným mořem, z hornatého regionu dnešního Jemenu. Nejstarší kultivovaná káva na světě, specifická svým plnou chutí a zřetelnou, vínovou kyselostí.

Arusha

Obchodní název pro kávu ze svahů hory Meru v Tanzánii.

Bani

Obchodní název pro dobrou kávu z Dominikánské Republiky, která má nízkou kyselost.

Barahona

Obchodní název pro kávu z jihozápadu Dominikánské Republiky. Barahona je mnohými považována za nejlepší kávu Dominikánské Republiky.

Blend

Mix dvou nebo více káv které mají původ v jedné oblasti.

Bourbon

Druh kávy arabika

Bourbon

Botanická odrůda kávy Arabica. Odrůda Bourbon se poprvé objevila na ostrově Bourbon, nyní Reunion. Některé z nejlepších latinsko-amerických káv jsou z rodu Bourbon.

Bugishu

Obchodní název pro kávu Arabica ze svahů hory Elgon v Ugandě. Považováno za neljepší Ugandskou kávu.

Caracas

Kategorie kávy pocházející z Venezuely, slušná až ekcelentní svou kvalitou.

Celebes

Dřívější název pro Sulawesi, kávu jednotného původu z ostrova Sulawesi v Indonésii. Většinou pochází z Torajy nebo Kalossi, což jsou úrodné regiony v jihovýchodních výšinách. Nejlépší kvality jsou rozpoznatelné plnou chutí a mohutnou kyselostí. Horší…

Cibao

Obchodní název pro dobrou kávu s nízkou kyselostí z Dominikánské republiky.

Coatepec

Obchodní název pro uznávanou kávu zpracovanou mokrou metodou, pěstovanou na severních svazích centrálního pohoří ve státě Veracruz v Mexiku.

Cobán

Obchodní název pro vysoce ceněnou kávu pěstovanou ve vyšších polohách severní a střední Guatemaly.

Coffea Arabica

Dřívě pěstovaná odrůda kávovníku I nyní nejvíce pěstovaná. Představuje zhruba 70% světové produkce kávy a je výrazně kvalitnější než ostatní komerční odrůdy Coffea canephora nebo Robusta. Všechny ušlechtilé,  speciální a oblíbené kávy pocházejí…

Coffea Canephora

Robusta.  Současně jediný významný konkurent  pěstované coffea arabica. Robusta představuje asi 30% světové produkce kávy. Je to  kávovník rostoucí v nižších polohách, úroda je vyšší, produkuje kávu s plným tělem ale méně výrazná,…

Costa Rica

Kostarické kávy (San Marcos de Tarrazu, Tres Rios, Heredi, Alajuela) vynikají plným tělem a čistou aciditou a tím jsou nejoceňovanějšími kávami Střední Ameriky.

Cúcuta

Obchodní název pro kávu která se pěstovanou v Severovýchodní Kolumbii, často přepravovanou přes Maracaiobo ve Venezuele.

Djimah

Káva z Etiopie. Vymývaná Djimah může být výborná káva s nízkou aciditou.  Djimah je méně často zpracovaný suchou metodou a vyniká divokou chutí a obvykle se neprodává jako speciální káva.

Djimah

Káva z Etiopie. Praná Djimah může být skvělá s nízkou aciditou. Djimah zpracovaná mokrou metodou je méně acidní káva vynikající divokou chuťovou charakteristikou a není prodávána jako speciální káva.

Dominican Republic

Káva z Dominikánské republiky. Pěstovaná ve vyšších polohách je přirozeně bohatá v chute i aciditě s klasickým charakterem karibské oblasti. Dominikánská káva pěstovaná v nížinách je jemnější a má menší aciditu.