Popis
MOMENTÁLNĚ NEDOSTUPNÉ
Země původu: Dominikánská republika
Region: San José de Ocoa
Nadmořská výška: 600 - 1.450 m n.m.
Zpracování: prané/mokré
Odrůda: Typica, Mundo Novo, Bourbon, Caturra, Catuai
Producent: Finca Ibonna - Ana a Samuel Baltensberger
Stupeň pražení: Full city +
V Dominikánské republice se káva pěstuje již od roku 1715, kdy ji sem dovezli první obchodníci. Dříve byla vyvážena pod obchodním názvem Santo Domingo. Pěstují zde pouze arabiky v různých variantách. Zdejší klima a půda je ideální pro zrání výborné kávy, která zde roste od 600 do 1500 metrů nad mořem. Nejznámější druhy jsou Cibao, Bani, Ocoa a Barahona - všechny kávy zde zpracovávají mokrým procesem.
V roce 1988 se Ulrich Baltensberger přestěhoval ze Švýcarska do Dominikánské republiky s nápadem a odhodláním založit kávovou farmu. V oblasti známé pro svůj vynikající terroir a mikroklima, získal 93 hektarů půdy v Centrálních Kordillerách v provincii Ocoa. Dnes tuto krásnou farmu spravují a pokračují v jejím rozvoji jeho syn Samuel, spolu s manželkou Anou a synem Tiagem.
Na pozemku pracuje více než 25 zaměstnanců, kteří se starají o pěstování kávovníku, odstraňování dužiny, fermentaci, mytí a sušení kávy. Během sklizně se k týmu připojí 150 sběračů, kteří zajistí sběr pouze červených, zralých třešní. Od svého založení byla Finca Ibonna místem, kde biodiverzita, ekologické postupy a vysoké sociální standardy hrají ústřední roli.
Stínící stromy a vhodné techniky hospodaření s vodou činí tuto „ostrovní kávu“ jedinečnou nejen z hlediska udržitelné produkce, ale především ze senzorického hlediska.
S nadsázkou se dá říci, že káva je oficiální nealkoholický nápoj z Dominikánské republiky.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.