Popis
Země původu: Salvador
Region: Apaneca Llamatepec Mountain Range
Nadmořská výška: 1.400 - 1.500 m n.m.
Zpracování: Suché/natural
Odrůda: Variace odrůd
Producent: Fernando Leto Escobar
Stupeň pražení: Full city +
Finca El Cerro je dědictvím 5 generací salvadorských výrobců kávy, kteří udržují tuto tradici již přes 150 let.
Farma se nachází v pohoří Apaneca llamatepec a má ideální nadmořskou výšku pro pěstování výběrové kávy (1.400-1.500 m n.m.). Ke speciálnímu mikroklimatu farmy napomáhá původní les, který pokrývá část pozemku.
V roce 2016 se rodina rozhodla zpracovávat svou úrodu a nyní vlastní malou promývací stanici.
Ve Finca El Cerro je káva vášní, nejen její pěstování, ale i zpracování, cuppování a příprava.
V El Salvadoru je kolem 20 000 pěstitelů, kteří mají farmu do rozlohy 20 hektarů. Kávovníky nejčastěji pěstují ve stínu vyšších stromů a tvoří tak zázemí pro různé živočichy a ptactvo. Jedná se o velmi prospěšnou symbiózu, kdy stromy dávají kávovníkům stín a lepší podmínky pro růst a díky pěstování kávy nedochází k odlesňování krajiny. Při pěstování jiných plodin (například kukuřice) by stromy byly na obtíž.
Podobně jako v dalších státech Jižní a Střední Ameriky, také v Salvadoru v minulosti zuřila občanská válka - proto do Salvadoru neproniklo tolik moderních (snadněji pěstovatelných) odrůd kávovníku a stále zde najdeme ve velké míře původní arabiky typu bourbon.
Chuť salvadorské kávy je jemná, dobře vyvážená, se středním tělem, a náznakem sladkosti. Nejlepšímu druhu této kávy se říká „přísně vysoce pěstovaná“ (Strictly High Grown-SHG).
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.