Popis
Země původu: Uganda
Region: Kapchorwa, Mount Elgon
Nadmořská výška: 1.800 - 2.200 m n.m.
Zpracování: Suché
Odrůda: Variace odrůd
Producent: Masha Quality Holdings
Stupeň pražení: Full city +
Uganda je oceňována zejména pro své přírodní bohatství, malebné výhledy, avšak jejím nejdůležitějším exportním produktem je káva, která je také hlavním zdrojem příjmů. Dnes je Uganda druhým největším producentem Robusty na světě společně s Kongem, přičemž Arabika zde tvoří pouze 20 % celkové produkce kávy v zemi. I to zvyšuje její výjimečnost.
Tuto kávu produkuje společnost Masha Quality Holdings, malý rodinný podnik severozápadně od města Kapchorwa na svazích hory Mt. Elgon. Ředitelka Sylvia Achebet a její manžel Alfred Boyo vyrostli v rodinách farmářů kávy, tak vznikla jejich vášeň pro pěstování vysoce kvalitní výběrové kávy. Třešně pěstuje skupina 11 farmářů, z nichž pět je žen. Kromě toho jsou během sklizně a pro podporu finančního postavení zaměstnávány ženy a mladí lidé. Problémy životního prostředí jsou řešeny povzbuzováním farmářů k používání ekologických metod, jako je ochrana půdy kopáním zákopů, mulčováním a obohacováním půdy luštěninami. Spojení s environmentální nevládní organizací AidEnvironment umožňuje farmářům produkovat organická hnojiva a stavět bioplynové systémy a nádrže na dešťovou vodu.
Vzhledem k tomu, že 85% kávy je pěstováno malými pěstiteli na ploše menší než 2,5 hektaru, má Uganda obrovský potenciál produkovat vysoce kvalitní kávy. Podobně jako v Etiopii i Ugandští drobní zemědělci obvykle pěstují kávu s tradičními plodinami jako jsou například banánovníky které poskytují jak stín pro kávovníky tak potravu pro rodiny. Káva kvete v průměru dvakrát ročně. Výnosy z úrody ale zůstávají nízké kvůli nedostatku možností a znalostí o správných postupech pěstování.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.