Popis
Země původu: Zambie
Region: Munali, Lusaka
Nadmořská výška: 1.500 - 3.500 m n.m.
Zpracování: prané/mokré
Odrůda: Bourbon, catimor, castillo
Producent: Munali Coffee Estate
Stupeň pražení: Full city +
Rozvojová země hledá složitě možnosti zvýšení příjmů, a ačkoli disponuje nejvyšším počtem vodních zdrojů v jihoafrickém regionu, nevyužívá je k zavlažování zemědělské půdy takřka vůbec. Zambie produkuje malé množství kukuřice, cukrové třtiny a tabáku, je ovšem největším světovým exportérem mědi a kobaltu.
Pokud jde o kávu, do Zambie ji přivezli ve 40. letech 20. století misionáři. První kávovníky byly vysazeny na severovýchodě, nicméně dlouhých 40 let se jejich sklizní a zpracováním plodů nikdo výrazněji nezabýval. Situace se však pomalu mění. Dnes se v Zambii nachází 18 velkých plantáží, každá o ploše minimálně 500 hektarů. Což je na jednu stranu zpráva dobrá, na druhou je potřeba si uvědomit, že velké pěstírny vytlačují drobné zemědělce. Ti pak nedosáhnou na úvěry v bance a jejich podniky krachují. Většina kávy roste v horské oblasti zvané Muchinga - v provinciích Kasama, Nakonde a Isoka, dále pak i v blízkosti hlavního města Lusaka.
Zkratka PB, znamená “Peaberry”. To značí, že se v kávové třešni urodilo pouze jedno zrno (obvykle se urodí dvě zrna) a to je tím pádem kulatější a tímto zakulaceným tvarem připomíná perlu. Dalo by se říci, že Peaberry káva je v podstatě defekt. Můžete se však setkat s tím, že některé zpracovatelské závody tato drobná zrna třídí a poté prodávají za prémiovou cenu.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.