Popis
Země původu: Mexiko
Region: Union Juarez, Chiapas
Nadmořská výška: 1.500 m n.m.
Zpracování: Prané/mokré
Odrůda: Typica, Bourbon, Caturra
Producent: Muxbal Estate
Stupeň pražení: Full city+
Tato káva pochází z regionu Chiapas, z rodinné farmy Muxbal Estate která se nachází na hranicích s Guatemalou.
Plantáží prochází hora Sierra Madre která je ideální pro pěstování kávy díky své nadmořské výšce a sopečné půdě.
Farma leží na území velkém 230ha a je rozdělena na dvě části, na první půlce jsou vysázeny kávovníky a druhá půlka je chráněnou přířodní rezervací plnou flóry, fauny a deštných pralesů.
O farmu se stará Maeggi Rodriguez a její rodina, společně kladou důraz na praktiky které jsou šetrné k přírodě. Kávovníky rostou ve stínu stromů a po sklizni prochází promytým procesem. Chuťová charakteristika v šálku vytváří šťavnatý šálek s mírnejší aciditou s tóny po melase, grepfruitu a zelených jablkách.
Třetím mexickým státem produkujícím výbornou kávu je Chiapas - nejjižnější část země, káva se zde pěstuje kousek od hranic se sousední Guatemalou. Dříve byla prodávána pod názvem Tapachula (podle města v této oblasti), ale dnes ji většinou najdeme pod názvem Chiapas.
Kvalitní mexickou kávu můžeme přirovnat k lehčímu bílému vínu - tělo je lehké, s příjemnou aciditou. Chuť je čistá, jemná, nepříliš hořká - mírně, příjemně kyselá (podobně jako např. kávy z Kostariky). U káv z oblasti Chiapas ležící u hranic s Guatemalou můžeme zaznamenat jiné vlastnosti - mohou být silnější a komplikovanější chuti.
V poslední době je Mexiko také jedním z hlavních vývozců různě certifikovaných káv - kávy pěstované organicky, bez chemických hnojiv a postřiků nebo fair-trade kávy, které zaručují pěstitelům ohodnocení odpovídající odvedené práci. Čím dál tím více káv nese obě tato označení. O takto pěstované kávy rychle stoupá zájem a není se čemu divit - za pár korun navíc si můžeme kromě výborné kávy dopřát také vědomí, že kvůli našemu milovanému nápoji nebyl nikdo vykořisťován a pěstování proběhlo bez zbytečných chemických hnojiv a postřiků, které zatěžují jak kávovníky samotné, tak i životní prostředí.
Většina kvalitní mexické kávy prochází mokrým procesem a je vyvážena do Evropy - největší část do Německa.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.