Slovník pojmů, Strana 2

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T Ú V W Y Z

dvojité francouzské pražení

téměř spálené, tmavé, občas se vyskytuje v Americe

Ecuador

Nejlepší ekvádorské kávy mají střední tělo, příjemnou aciditu a zřetelnou chuť, která je typická pro kávy z Jižní a Střední Ameriky. 

El Salvador

Salvadorské kávy. Jsou jemnější a méně acidní verze klasických káv z Jižní a Střední Ameriky. Nejvýše pěstované salvádorské kávovníky odrůdy bourbon a pacamara mohou být příjemně jemné a aromatické.

Estate-Grown Coffee

Káva produkovaná jedinou farmou nebo jedinou skupinou farmářů a prodávaná bez míchání s jinými druhy káv. Mnoho speciálních káv jsou nyní nazvány spíše podle farmy než podle specifické oblasti nebo obchodního názvu.

Ethiopia

Etiopie je velmi pravděpodobně kolébkou kávy. Nejlepší etiopské kávy zpracované suchou metodou (Harrar nebo Harar) mají střední tělo a brilantní aciditu s výraznými ovocnými nebo vinnými tóny. Nejlepší etiopská káva zpracovaná mokrou metodou…

Excelso

Ucelená úroveň kolumbijské kávy, slučuje nejlepší supremo a druhé nejlepší extra.

Extra

Druhá nejlepší odrůda kolumbijské kávy.

Fair Traded Coffee

Káva, která byla koupena od farmáře (obvykle rolníka) za férovou cenu tak, jak je definováno mezinárodními společnostmi. Taková platba farmářům podle fair trade smluv je velmi slušná.

Gayo Mountain

Obchodní název pro kávu exportovanou velkým zpracovatelským centrem v provincii Aceh na severní Sumatře. Gayo Moutanis zpracované mokrou metodou připomínají čistou a často podceněnou verzi sumaterského profilu. Gayo Mountain zpracovaná tradiční…

Ghimbi

Káva zpracovaná mokrou metodou ze západní Etiopie,

Good Hard Bean

Druh káva z Kostariky, rostoucí ve výškách  od 1100 do 1300 m.n.m.

Green Coffee

Nepražená káva.

Guatamala

Guatemala je významný producent kávy. Káva s tvrdými zrny ze střední vysočiny  (Antigua, Atitlan) vyniká bohatou kořenitou a květinovou aciditou s vynikajícím tělem. Kávy z horských oblastí ovlivněných pacifickým  ( San Marco)  a…

Haiti

Nejlepší kávy z Haiti mají nízkou aciditu, se středním tělem a jsou příjemně jemné a bohaté. Podle záznamů, všechny kávy pocházející z Haiti a prodávané do USA, jsou pěstovány velkou skupinou spolupracujících a prodávajících pod názvem Haitian Bleu.

Hard

Obchodní název pro méně kvalitní kávu. V Brazílii je Hard název pro kávu, která byla  nakažena mikroorganismem během sušení a vykazuje  známky štiplavé chuti.

Hard Bean

Termín obvykle používán k popisu káv rostoucích ve vyšších polohách, v tomtéž kontextu, kávy pěstované v nížinách, jsou označeny jako Soft Bean. Vyšší poloha a nižší teplota  způsobují pomalejší zrání ovoce a tvrdší a méně pórovitá zrna. Tvrdá…

Harrar

Nejlepší káva zpracovaná suchým způsobem v Etiopii. Roste ve východní  Etiopii poblíž města Harrar. Obvykle spíše s lehkým tělem ale aromatická s aciditou složenou z vinných, ovocných a květinových tónů. 

Hawaii

Tradiční a klasická káva z Havaje je Kona. Roste na západním pobřeží velkého ostrova. Na dalších havajských ostrovech byly pole s cukrovou třtinou a ananasy přeměněny na kávové plantáže.  Molokai a Oahu již nyní produkují zajímavé kávy.

Heredia

Obchodní název pro oceňovanou kávu z Kostariky.

Huehuetenango

Jedna z nejlepších káv z Guatemaly.

Chanchamayo

Obchodní název pro uznávanou kávu z  jihu středního Peru.

Chiapas

Kávu produkující stát v jižním Mexiku. Nejlepší káva Chiapas je pěstována v jihovýchodní části státu blízko hranic s Guatemalou a může nést obchodní název Tapachula, podle názvu blízkého města. Nejlepší  kávy z Chiapasu a Tapachuly vynikají…

Chipinga

Oblast ve východním Zimbabwe blízko hranice s Mosambikem, kde se pěstuje nejoceňovanější káva této země.

India

Indická káva se pěstuje na jihu země. Nejlepší je decentní s jemným tělem a aciditou    a příležitostně i se zajímavou  odlišností. Mysore je tržní název pro obvykle vysoce kvalitní indické kávy zpracované mokrou metodou. Kávy…

Indonesia

Indonéské kávy se obvykle prodávají pod obchodním názvem ostrova, z něhož pocházejí viz Sumatra, Sulavesi, Java a Timor. Nejlepší kávy mívají plné tělo, bohatou chuť a nízkou aciditu. Ty horší bývají štiplavé nebo zatuchlé. Ostatní jsou  spíše…