Slovník pojmů, Strana 5

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T Ú V W Y Z

Shade Grown

Kávy pěstované ve stínu. Káva Arabica je tradičně ve stínu pěstována ve většině ( ale ne ve všech)  částech Mexika, Střední Ameriky, Kolumbie, Peru a Venezuely a v některých dalších částech světa včetně Indie a v některých oblastech Indonesie a…

Sidamo

Obchodní název pro kávu z jižní Etiopie, která má lehké až střední tělo, květinovou nebo ovocnou aciditu a je zpracována mokrým procesem.

Single-Origin Coffee

Jednodruhová káva z jedné země, jedné oblasti a jedné úrody.

skořicové pražení

Velmi světlé, hůře stravitelné pro žaludek.

Soft Bean

Obvykle se užívá k popisu kávy pěstované v nižších výškách. V tomtéž kontextu káva pěstovaná ve vyšších výškách je označována jako hard bean. Nízké nadmořské výšky mají vyšší teploty a prudukují rychleji zrající plody, lehčí a více pórovité. Kávy s…

Specialty Coffee

Prodej kávy podle názvu země původu, pražení, aromatu nebo typu směsi namísto druhu nebo obchodní značky. Termín speciální káva také naznačuje obchod a kulturu, která vyrostla kolem této merchandisingové praxe. 

Strictly High Grow

Nejvyšší stupeň salvadorské kávy, pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce.

Sumatra

Jednodruhová káva z ostrova Sumatra. Nejkvalitnější káva je na Sumatře pěstována buď v okolí jezera Toba ( Mandheling, Lintong) nebo v provincii Aceh, poblíž jezera Biwa, (Aceh, Gayo Mountain). Ta nejlepší káva vyniká plným tělem, hlubokou výraznou…

Supremo

Nejvyšší  třída kolumbijské kávy

Tanzania

Nejlepší a nejcharakterističtější káva z Tanzánie vyniká bohatou vůní, plným tělem a výraznou vinnou aciditou, čímž připomíná kávy ze sousední Keni.

Tapachula, Chiapas

Káva pěstovaná v jižním Mexiku. Nejlepší káva je pěstována v jihovýchodní oblasti státu poblíže hranice s Guatemalou a může nést obchodní název Tapachula - podle města. Ty nejlepší z Chiapas a Tapachula káv  vynikají zářivou aciditou, delikátní…

Tarrazu

Obchodní název pro nejlepší kávu z Kostariky.

Timor

Jednodruhová káva z Východního Timoru. Káva z Timoru je klasika již od počátku 20. století. Nedávno bylo pěstování oživeno pomocí mezinárodních společností. Ta nejlepší káva se vyznačuje plným tělem, výraznou chutí a jemnou aciditou.

Toraja, Kalossi

Obchodní název pro kávy z jihovýchodního Sulawesi (dříve Celebes).

Tres Rios

Obchodní název pro jednu z nejuznávanějších káv z Kostariky.

Typica

Botanická odrůda Coffea Arabica. Varianta typika je jedna z nejstarších a nejobvyklejších kávových odrůd. Jsou to některé z nejlepších káv z latinské Ameriky.

Uganda

Nejjemnější ugandská arabika (Bugishu či Bugisu) vyniká vinnou aciditou a chuťovou charakteristikou jako nejlepší východoafridké kávy, ale je méně oblíbená než Keňa či Zimbabwe, které mají obecně lehčí tělo a méně složitou chuť.

úplné městské pražení

mírně tmavé, obvykle velmi výrazné, odpovídá francouzské chuti

Varietal Coffee

Terminologie užívaná mnoha lidmi v americkém kávovém trhu, popisuje jednodruhovou kávu z jedné země, oblasti a úrody. Například Etiopie Yirgacheffe, Keňa AA nebo La Minita Kostarika Tarrazu. Ačkoliv podle kalifornké vinné terminologie, která je…

Venezuela

Některé venezuelské kávy připomínají kávy z Kolumbie, ačkoliv nejcharakterističtější Merida je sladší a delikátnější chuti.

Wallenford Estate

Dříve nejslavnější z nejlepších jamajských Blue Mountain káv. Nyní jednoduše každá Jamaica Blou Mountain z Wallensford mill.

Wet-Processed Coffee

Mokré zpracování kávy – mokrá nebo promytá metoda. Tato metoda je poměrně náročná a spotřebuje se při ní velké množství vody. Kávové třešně se vkládají do nádrží s vodou, kde se oddělují zralé plody od nezralých či seschlých a po této lázni se…

Whole-Bean Coffee

Káva, která je pražená a zatím nemletá.

Yauco

Yauco káva z Portorika je obnovená odrůda, která, pokud je nejlepší, se podobá jamajské Blue Mountain svou hlubokou, živou a jemnou aciditou a vyrovnanou  bohatou chutí.

Yemen

Jednodruhová káva z jihozápadního okraje arabského poloostrova, na hranici s Rudým mořem, v horách současného Jemenu. Nejstarší pěstovaná káva na světě, která se vyznačuje plným tělem a výrazně bohatou vinnou aciditou.