Slovník pojmů, Strana 4

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T Ú V W Y Z

Mexico

Nejlepší mexické kávy (Oaxaca Pluma, Coatepec, Chiapas) jsou oceňovány pro lehké tělo a delikátní jemnou aciditu. Vysokohorská Chiapaská káva je výraznější a bohatěji acidní.

Mocha

Jednodruhová káva z Jemenu, pije se rovněž v kombinaci čokolády a kávy, obvykle espressa. Káva, rovněž zvaná Arabská Mokka, Jemen nebo Jemenská mokka, získala své jméno od starobylého přístavu Mocha. Je to světově nejstarší pěstovaná káva, ceněná pro…

Mocha-Java

Tradiční směs z jemenské Mocca a jávské arabiky, obvykle jeden díl jemenské a dva díly jávské kávy. Všechny komerční směsi Mocha-Java a další speciální verze tento recept již nenásledují. Komerční směsi mohou kombinovat jakoukoliv kávu z oblasti z…

Monsooned Coffee

Jednodruhová káva zpracovaná suchým způsobem z Jižní Indie je vystavena monzunovým větrům v otevřených skladištích, aby se zvýraznilo tělo kávy a snížila acidita. 

Moshi

Obchodní název pro kávu ze svahů Kilimandžára, Tanzánie.

Mysore

Mysore je tržní název pro indickou  vysoce kvalitní kávu zpracovanou mokrým způsobem, která roste na jihu země. Vyniká mírným tělem i aciditou. Špatná kvalita této kávy je neurčité chuti.

Nariño

 Oblast v jižní Kolumbii, kde se pěstují určité oceňované odrůdy.

New Guinea

Jednodruhová káva z ostrova Papua Nová Guinea. Nejznámější káva z Nové Guinei se pěstuje ve značně velké oblasti.  Pozemky produkují  čisté, voňavé kávy s hlubokou chutí a jemnou aciditou. Ostatní kávy pěstované  organicky na Nové…

Nicaragua

Nikaragujské kávy (obvykle obchodním názvem Jinotega nebo Matagalpa) jsou výtečné, ale obvykle  nejsou uznávanou kávou ve středoamerickém stylu.  Mají střední tělo, výraznou aciditu a jsou krásně aromatické.

Oaxaca

Obchodní název pro kávy z jižního Mexika, státu Oaxaca.

Ocoa

Obchodní název pro jeden z nejcenějších káv z Dominikánské republiky.

Old Java

Arabika z Jávy je  úmyslně skladována ve skladištích v přístavech,což snižuje aciditu a zvětšuje tělo. Důvodem je zakrýt charakteristiku jávské kávy, který byla dřívě neúmyslně stařena při dopravě loděmi do Evropy, během 18. a 19. století.

Old Tavern Coffee Estate

Malý, vysoce ceněný producent certifikované Jamaica Blue Mountain kávy, užívající tradiční mokré metody.

Organic Coffee

Káva, která byla oceněna společností tří stran, jako produkovaná bez užití pesticidů, herbicidů a jiných chemikálií.

Pare

Obchodní název pro kávu z jižní Tanzánie.

Parchment Coffee

Popisuje mokrou metodu zpracování kávy, kde je na zrnu ponechána  pergamenovitá blanka. Pergamenovitá blanka je odstraněna před praním. 

Peaberry

Malé kulatě tvarované kávová zrnka. Specifikem je, že v kávové třešni je pouze jedno zrno namísto obvyklých dvou. Hráškovitá zrnka jsou obvykle oddělena od normálních zrn a prodávána jako odlišný druh dané kávy. Bývají výraznější, více acidní s…

Peru

Nejlepší peruánská káva, je plná chute s výrazným aroma a jemně acidní. Chanchamayo na jihu středního Peru a Urubamba, což je oblast dál na jihu od Machu Picchu.

pražení espresso

poměrně silné, tmavé, oblíbené v Itálii

Primo Lavado

Druh mexické kávy, obsahující nejjemnější kávy této země.

Puerto Rico

Yauco káva z Portorika je obnovená odrůda, která, když je nejlepší, dosahuje kvality  Jamaica Blue Mountains. Plná s mírnou aciditou a vyrovnanou a jemnou vůní. Ačkoliv je to potenciálně nejlepší káva karibské oblasti je zmařena nejednotností.

Rio

Druh kávy zpracované suchým procesem, s charakteristickým aromatem po jódu, vzniká invazí mikroorganismů během sušení. Termín Rioy nebo Rio-y je aplikován na jakékoliv kávy, aby měly stejnou chuťovou charakteristiku. Rio chuť je považována za vadu…

Sanani

Souhrnný obchodní název pro kávy produkované v oblastech západně od Sanaá, hlavního města Jemenu. Obvykle vyrovnaná s nižší aciditou než jiné jemenské kávy.

Santo Domingo

Káva z Dominikánské republiky.  Pěstovaná ve vyšších polohách má bohatou aciditu s charakteristikou karibských káv. Pěstovaná v nížinách má menší aciditu a je jemnější.

Santos

Obchodní název pro kategorii vysoce kvalitních káv z Brazílie,které jsou obvykle vyváženy z přístavu Santos a pěstované  ve státě Sao Paulo nebo v jižní části státu Minas Gerais. Termín Bourbon Santos je někdy užíván, aby poukázal na vysokou…